Εκλογές 2023: Όλα πάλι από το μηδέν για τις νέες κάλπες της 25ης Ιουνίου

Με ενισχυμένη αναλογική, λίστα υποψηφίων και ασταύρωτα ψηφοδέλτια. Αυτές είναι οι διαφορές των δυο εκλογικών συστημάτων.

Στις 25 Ιουνίου θα κληθούν οι πολίτες στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να εκλέξουν την Εθνική Αντιπροσωπεία. Όλα ξεκινούν από την αρχή και τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στην Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου. Οι νέες εκλογές παρουσιάζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα, επειδή δεν έχουν περάσει 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογείς δεν θα σημειώνουν πάνω στο ψηφοδέλτιο σταυρούς προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, αλλά θα ρίχνουν ασταύρωτο στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους.

Η σειρά αναγραφής των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο παραδοσιακά ακολουθεί τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών σύμφωνα με την προηγούμενη σταυροδοσία, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τους αρχηγούς των κομμάτων να προβούν σε αλλαγές, με προσθήκες ή αφαιρέσεις ονομάτων, εφόσον, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, πρόκειται για νέες εκλογές όπου όλα καθορίζονται από την αρχή.

Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ψηφίστηκε κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά των δυο εκλογικών συστημάτων, η ΝΔ αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία την 25η Ιουνίου με ποσοστό 37,5%, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 10%. Για κάθε μονάδα που θα αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το κατώφλι του 3% για να μπουν στη Βουλή, θα μειώνεται κατά 0,4% ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται η ΝΔ για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα γίνει μεγαλύτερο.

Που ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ψηφίζουν την 25η Ιουνίου στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την 21η Μαΐου. Αν κάποιος θέλει να μάθει το εκλογικό του τμήμα, μπορεί να το πληροφορηθεί από το gov.gr, καθώς και την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με τους εκλογικούς καταλόγους της αναθεώρησης του Α΄ διμήνου του 2023, χωρίς καμιά μεταβολή. Όποιος υποβάλλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

ίου θα ψηφίσουν 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, καθώς εγκρίθηκαν 7.000 ακόμα αιτήσεις που πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου και εγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων που θα συσταθούν σε πόλεις χωρών του εξωτερικού όπου κατοικούν Έλληνες, εφόσον οι εκλογείς στη συγκεκριμένη πόλη είναι τουλάχιστον 40. Όσοι πάλι απόδημοι Έλληνες επιθυμούν να αλλάξουν εκλογικό κέντρο ή και να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 26 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τους οπαδούς του Ολυμπιακού που ψήφισαν στο Κάουνας. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Πηγή: Parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News